25 oktober 2020

Nek -en rugklachten door het vele thuiswerken en waar moet een goede werkplek aan voldoen?

Nekpijn van het thuiswerken. Het is een veelgehoorde klacht de afgelopen maanden. Masseurs zien sinds ze hun deuren weer mochten openen na de lockdown opvallend veel cliënten en patiënten met een pijnlijke rug, nek o schouder. De oorzaak: het vele thuiswerken op een niet goed ingerichte werkplek.

De toename van werknemers met deze klachten verbaast Erwin Speklé niets. Hij is senior ergonoom bij de Arbo Unie en voorzitter van Human Factors NL, de Nederlandse ergonomie vereniging. In zijn werk ziet hij deze signalen ook. "Dat is niet gek. Voorheen werd er ook wel thuis gewerkt, maar meestal voor een paar uurtjes. Dan maakt je werkplek veel minder uit. Maar sinds half maart werkte bijna al het kantoorpersoneel van Nederland in één klap thuis, vaak fulltime. De belasting van de dagelijkse blootstelling aan een slechte ergonomische werkplek is veel groter dan het lichaam aan kan."

Als ergonoom bij de Arbo Unie, een van de grootste arbodiensten van Nederland, adviseerde hij voor corona bedrijven ook al over hoe ze hun medewerkers gezond konden laten thuiswerken. "Maar twee weken na het instellen van de intelligente lockdown zochten steeds meer bedrijven contact met ons in verband met werknemers die lichamelijke klachten kregen van het thuiswerken.

Wat kunnen masseurs die cliënten zien met klachten door thuiswerken doen om hen te helpen?

Speklé: "Naast het behandelen van de klacht, is het belangrijk dat de oorzaak wordt weggenomen. Een masseur kan een cliënt adviseren om zijn of haar werkplek aan te passen. Als Arbo Unie adviseren wij bedrijven om ergonomisch thuiswerken mogelijk te maken. Maar er zijn ook zelfstandige ergonomen die particulieren adviseren. Daarheen kun je altijd doorverwijzen."

Waaraan moet een goede werkplek voldoen?

Stoel: de stoel moet passend zijn voor de werknemer. Dat kan een verstelbare stoel zijn, omdat een stoel bijvoorbeeld door twee partners gebruikt moet worden.

Bureau: het bureau moet op de juiste hoogste staan, moet groot genoeg zijn en niet spiegelen. Een zit-sta bureau kan prettig zijn om zitten en staan af te wisselen.

Computer: veel mensen werken thuis op een laptop. Speklé: "Voor een kwartier is dat niet erg, maar uren achter elkaar op een laptop werken is belastend. Je zit voorover gebogen met je hoofd en met je schouders naar voren." Ook is het scherm van een laptop vrij klein. Een (groot) los scherm is beter en een los toetsenbord en losse muis eigenlijk onmisbaar. "Een scherm heb je het liefst op een armlengte afstand. Als je een laptop zo ver weg zet, dan moet je met gestrekte armen typen en dat is ook niet goed."

Positie van bureau: Het liefst haaks op een raam. Werken tegenover een raam, kan zorgen voor verblinding. Het licht dat van buiten komt is veel sterker dan het licht van het beeldscherm. "Dat enorme contrast zorgt ervoor dat je gaat knijpen met je ogen. Dat zorgt er weer voor dat je je schouders omhoog trekt, waardoor schouder- en nekklachten ontstaan." Datzelfde kan gebeuren als je met je rug naar een raam gaat zitten. Daglicht gaat dan spiegelen in het beeldscherm.

Mocht u last hebben van nek, schouder en of rugklachten?  Maak dan eens een afspraak.

jasperbrinkmansportmassage@gmail.com

06-21174891

1 oktober 2020

Dragen van een mondkapje...

De corona maatregels zijn weer aangescherpt door het kabinet voor de komende 3 weken. Ondanks dat het dragen van een mondkapje een dringend advies is zal ik als masseur tijdens de behandeling  voor de gezondheid van de cliënten een mondkapje dragen. Ik zou het op prijs stellen als u als cliënt de moeite wil nemen ook een mondkapje te dragen tijdens de behandeling, dit om het risico zo laag mogelijk te houden op eventuele besmetting.

U bent van harte welkom en blijf gezond.   

jasperbrinkmansportmassage@gmail.com

06-21174891

COVID 19

Mocht u een afspraak willen maken check dan vooraf eerst even of u een van deze klachten heeft.

Zo niet dan bent u van harte welkom voor een behandeling.

- Er zijn eventueel mondkapjes beschikbaar indien u dit wenst.

- Alle materialen en handen worden vooraf gedesinfecteerd.

Heeft u nog vragen hierover, bel gerust.

Jasper Brinkman

06-21174891


Als Sportmasseur en Sportzorgmasseur ben ik aangesloten bij Masseurs Netwerk Nederland. Dit is een modern en professioneel netwerk waar ik regelmatig bijeenkomsten bijwoon om mijn kennis te vergroten.

U kunt hier zelf ook veel informatie vinden over uiteenlopende onderwerpen wat met massage en gezondheid te maken heeft.

www.masseursnetwerk.nl 

 Massage kan optie zijn voor pijnbestrijding

Als je pijn hebt en je wilt deze verlichten, is het beter om je te laten masseren dan om helemaal niets te doen, blijkt uit een beoordeling gepubliceerd in Reuters Health. Massagetherapie kan ook een zinvolle en aanvaardbare keuze zijn voor mensen die andere opties zoals acupunctuur en fysiotherapie overwegen of al hebben geprobeerd.

"Massage moet bij musculoskeletale pijn worden beschouwd als rendabele interventie in combinatie met pijn management technieken," zei Dr Wayne Jonas, president en CEO van het Samueli Instituut in Alexandria, Virginia (USA).

De onderzoekers schrijven in Pain Medicine dat pijn wordt erkend als de meest bepalende reden voor een individu om medische hulp te zoeken. Behalve de lichamelijke schade, heeft pijn ook een negatieve impact op sociale, mentale, emotionele en spirituele aspecten.

Massage beïnvloedt "soft tissue" om pijn te verlichten. Sommige mensen geloven dat de ontspanning, die optreedt als gevolg van de massage, een positieve rol speelt bij psychosociale aspecten van de gezondheid.

Voor deze nieuwe studie onderzochten de wetenschappers medische databases om relevante studies te vinden waarbij massage werd ingezet voor de behandeling van pijnklachten. Voor hun onderzoek gebruikten ze 60 studies van hoge kwaliteit en 7 studies van lage kwaliteit.

Alle studies zijn gepubliceerd tussen 1999 en 2013 en gingen over de inzet van massage bij pijn van spieren en botten, hoofdpijn, chronische pijn (bv. fibromyalgie en ruggenmergpijn) en diepe innerlijke pijn.

Bij 3 van de 4 studies, met in totaal 245 deelnemers met pijn aan spieren en botten, bleek dat massage vergeleken met geen behandeling, een erg groot positief effect had op de pijn. De onderzoekers kunnen daarom een sterke aanbeveling geven om massage in te zetten bij deze pijnklachten en niet "niets" te doen.

34 Studies met in totaal ca. 3500 deelnemers vergeleken massagetherapie met andere behandelingen, zoals acupunctuur en fysiotherapie. Hieruit kwam naar voren dat massage enige voordelen gaf ten opzichte van de andere behandelingen en dat massage een relatief veilige behandeling is. De onderzoekers konden op basis van hun bevindingen een gematigde aanbeveling geven voor de inzet van massage in vergelijking met de andere genoemde behandelingen.

Tevens konden de onderzoekers op basis van enige studies een gematigde aanbeveling geven voor de inzet van massage voor een vermindering van angst en pijn bij pijn patiënten.

Gelet op de huidige verslaving aan opiaten gebruikt voor pijnbestrijding, schreven de onderzoekers in een bijlage dat massagetherapie een welkome en verfrissende behandelmethode is voor pijnbestrijding met een laag risico voor patiënten. Ze geven daarbij aan dat massagetherapie pijnmedicatie niet overbodig maakt, en dat het geen passende behandeling is voor iedere pijn patiënt. Wel zeggen ze dat massage standaard ingezet kan worden als complementaire behandeling in een behandelplan op maat voor een pijnpatiënt.

Dr Jonas geeft daarbij aan dat ze geen studies hebben kunnen vinden waarin de inzet van massage bij pijnpatiënten werd vergeleken met een medicamenteuze behandeling met bijvoorbeeld opiaten.

Ook zei hij dat de groep een aantal aanbevelingen doet voor de toekomst voor onderzoeken over massage therapie, die zouden kunnen leiden tot richtlijnen voor het gebruik van pijnbestrijding. Deze aanbevelingen bevatten informatie over gestandaardiseerde behandelingen, metingen en het uitvoeren van een hoogwaardig onderzoek.

Tenslotte spreekt hij de hoop uit dat er op het gebied van massage therapie kritisch nagedacht zal gaan worden over prioriteiten van een onderzoek naar dit werkveld en dat de ontwikkeling van massagetherapie in de toekomst goed begeleid wordt tijdens de onderzoeken.

Auteur

Dit topic is geschreven door Priscilla Konings. Priscilla is massagetherapeut / fysiotherapeut. Zij schrijft o.a. artikelen voor Masseurs Netwerk Nederland.

Bronvermelding

reuters health

The Impact of Massage Therapy on Function in Pain Populations-A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials: Part I, Patients Experiencing Pain in the General Population

Massage Therapy for Pain-Call to Action

jasperbrinkmansportmassage@gmail.com

06-21174891

Jasper Brinkman

Regelmatige massage heeft een positief effect op je gezondheid.


Het onderzoek van Dr. Mark Rapaport blijkt dat een regelmatige massage een positief effect heeft op je gezondheid. Een vakkundige massage geeft een hele serie voordelen: het verlichten van symptomen van depressie, angst, pijnen, rugpijn, astma, vermoeidheid en zelfs HIV. Het onderzoek toont aan dat er daadwerkelijk veranderingen in de samenstelling van je bloed plaats vinden wanneer je regelmatig wordt gemasseerd. De effecten houden enkele dagen tot een week aan en verschillen afhankelijk van de duur en regelmaat van de massagebehandeling.

Onderzoek

De onderzoekers, onder leiding van Mark Rapaport, onderzochten de biologische effecten van herhaaldelijke massage (Klassieke ontspanningsmassage) en massage door middel van lichte aanraking (haptische massage). Er werd 5 weken lang 2 maal per week 45 min een Zweedse massage of lichte massage gegeven. Aan het onderzoek namen 53 personen deel, waarvan 29 mensen Zweedse massage kregen en 24 mensen een lichtere massage met zachte aanrakingen. De wetenschappers namen voor en na de massages bloedmonsters af.

Verschil in frequentie

Uit het onderzoek bleek dat een wekelijkse massage een verandering teweeg brengt in het immuunsysteem. Er werden verhoogde waarden gemeten van lymfocyten en cytokines, die zorgen voor je afweersysteem. Deze waarden waren vergelijkbaar met de waarden na een enkele massage uit het voorgaande onderzoek. Bij de 2-wekelijkse massage, werden echter ook verhoogde neuro-endocriene waarden gemeten. Hetgeen betekent dat ook een 2-wekelijkse massage een positieve invloed heeft op je psyche en hormoonhuishouding.

Verschil in type massage

Uit het onderzoek bleek ook dat het soort massage dat je ondergaat een verschillend effect heeft. Zo blijkt de klassieke massage vooral effect te hebben op je immuunsysteem. Er was een duidelijke toename te zien van het aantal lymfocyten in het bloed. Ook nam na de massage het cortisolgehalte af (het hormoon cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress).
Bij de lichte massage nam het oxytocine gehalte toe. Oxytocine is het gelukshormoon. Het geeft je een gevoel van veiligheid en verbinding. Het zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress en dat je lichaam sneller tot rust komt. Ook nam bij dit type massage het CRH (corticotropin-releasing hormoon) niveau af. Dit is een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt dus voor minder stress.

Conclusie

Wanneer je vaker een massage ondergaat, heeft het een ander effect dan wanneer je af en toe een massage krijgt. Ook het type massage is bepalend voor het effect. Er is in dit onderzoek wetenschappelijk aangetoond dat massage goed voor je is. Er zijn aanwijzingen uit dit onderzoek om aan te nemen dat massage een positief effect heeft op het immuunsysteem en vermindert stress. We moeten echter wel kritisch blijven op de uitkomsten van het onderzoek, omdat het onderzoek is uitgevoerd met een zeer kleine groep deelnemers.

Auteur

Dit topic is geschreven door Priscilla Konings. Priscilla is massagetherapeut / fysiotherapeut. Zij schrijft o.a. artikelen voor Masseurs Netwerk Nederland.

Bronvermelding

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

U kunt e.v.t een afspraak maken via de mail jasperbrinkman@gmail.com of gewoon even bellen:

06-21174891.

Jasper Brinkman


"Maak kennis met (Sport)massage"

(Sport)massage-therapie heeft enorm veel voordelen zoals je op de afbeelding kunt lezen.

Om een grotere groep kennis te kunnen laten maken met deze voordelen, kunnen wij de gehele maand oktober 2019 een (Sport)massage aanbieden voor 10,00 euro per half uur.

U kunt een afspraak maken via de mail jasperbrinkmansportmassage@gmail.com of gewoon even bellen:

06-21174891.

Jasper BrinkmanBeachdag/huisartsen in opleiding-Scheveningen-zaterdag 14 september 2019

Wat was het een mooie zaterdagmiddag op het strand van Scheveningen samen met een grote groep enthousiaste huisartsen in opleiding die zich graag lieten masseren. Er was enorm veel animo om gemasseerd te worden, en onze toekomstige artsen ondervonden zelf het effect van het belang van een goede massage. 

Vlietloop-Voorschoten - zondag 1 september 2019

Met het massageteam4u weer heel wat deelnemers gemasseerd. Het was een groot succes en het werd enorm gewaardeerd. En ook hier deden weer enkele toppers mee die zich lieten masseren. Gemiste kans voor de deelnemers die zich niet hebben laten masseren want het draagt zeker bij aan een spoedig herstel. 

De "10 van Katwijk"- zondag 14 juli 2019

Het was druk met massages, zowel vooraf als achteraf. Ook enkele toppers mogen masseren, maar op elk niveau worden de massages gewaardeerd en is het mooi dat sommige hun verhaal kwijt kunnen en genieten als ze hun doel hebben gehaald.

Damen Race Roei Regatta NK Groot 2019 - 16 juni 2019.

Als masseur van het "Massageteam4u" deelnemers gemasseerd van dit prachtige evenement. Hier aan namen deel de (sub)toppers van Nederland. Dit kon je dan ook wel merken aan hun fysieke gesteldheid, het waren op en top getrainde roeiers en roeisters die niets aan het toeval overlaten.

Warming up en cooling down in de opwarmtent, maar ook massage voorafgaande de wedstrijden, tussen de wedstrijden door, en na de wedstrijden. Hopelijk hebben de massages bijgedragen aan hun prestatie en eventueel herstel, want ik had begrepen dat alleen de maandag een rustdag was, om daarna weer flink te trainen.

ROPARUN 8 JUNI T/M 10 JUNI 2019

Als een v.d. masseurs dit fantastische team "Team 40 Daniel den Hoed" mogen masseren en verzorgen. Dit team is het gehele jaar met heel veel passie in de weer geweest met allerlei acties, om o.a zoveel mogelijk geld in te zamelen, voor dit belangrijke doel. Het heeft mij veel gedaan voor dit team te mogen werken. 

Marathon van Leiden en diverse andere afstanden - 19 mei 2019.

Met het "Massageteam4u" in actie geweest als sportmasseur bij dit grote evenement. De massages werden weer enorm gewaardeerd door alle deelnemers.

Afgelopen zaterdag 23 maart 2019 als sportmasseur aanwezig geweest bij de " Halve van Naaldwijk" . Wat mij opviel tijdens de massage's was, dat zelfs behoorlijk getrainde lopers, zeker diegene die ter voorbereiding op de marathon van Rotterdam al heel veel kilometers hebben gemaakt, er qua spierafbraak soms slecht aan toe waren.

ik wil daarom dan ook graag benadrukken dat onderhoud van je lichaam, zeker ter voorbereiding op een marathon, enorm belangrijk is voor een goed herstel.

Een onderdeel daarvan is regelmatige massage dit zorgt voor een goede afvoer van opgebouwde afvalstoffen. Beginnende pijntjes worden snel herkend en kunnen eventueel worden verholpen om erger te voorkomen.