Sportmassage & Myofasciale Triggerpointtherapie Jasper Brinkman


Sportmassage+Ontspanningsmassage

Sportmassage verbetert de afvoer van afvalstoffen en vocht, verbetert spierherstel waardoor blessures kunnen voorkomen. Sportmassage is een mogelijkheid om na activiteit/inspanning het herstel van de  spier te bevorderen.

Ontspanningsmassage heeft met name als doel het behoud van een goede geestelijke en lichamelijke conditie. Tevens is het een moment om tot rust te komen om gelijktijdig weer energie te krijgen.

Medical-taping

Medical taping is een verzamelnaam van verschillende soorten tapes met ieder hun eigen toepassingen.

Bekend zijn o.a de conventionele witte sporttape, deze wordt gebruikt om ondersteuning te geven aan gewrichten.

het is een oplossing die past tussen het gipsen en zonder ondersteuning rondlopen. deze tape is niet elastisch.

Daarnaast bestaat er Kinesio tape dit is een therapeutische tape die ondersteuning kan bieden zonder de range of motion te beperken. Deze tape kan de spierfunctie en doorbloeding verbeteren, daarnaast geeft het pijndemping.

Een nieuwe manier van tapen is Dynamic taping de gedachte achter DT is dat de spieren de belasting niet meer goed aankunnen. daarom moet er een mechanische ondersteuning aan de spieren worden gegeven. daarnaast heeft het ook invloed op de pijn, de motor control wordt verbeterd, evenals de doorbloeding.


Sportzorgmasseur

Hieronder valt:

Screening en herkenning van rode vlaggen, pluis/niet pluis.

Niet pluis, doorverwijzing naar (sport)arts - (sport)fysiotherapeut.

  • Anamnese (intake-vraaggesprek)
  • Inspectie (lichaamshouding)
  • Functieonderzoek (spieren,gewrichten,ligamenten)
  • Uitvoeren van speciale testen
  • Opstellen behandelplan
  • Mobiliseren van gewrichten
  • Rekken van spieren
  • Advies over omgaan met blessures
  • Advies herstel en trainingsopbouw                              Myofasciale Triggerpointtherapie 


Triggerpoints zijn zogenaamde spierknopen die in actieve maar ook latente staat pijn kunnen veroorzaken lokaal maar ook elders in het lichaam. Deze kleine lokale verkramping in het spierweefsel kunnen een bron zijn van pijnklachten aan spieren en gewrichten.

Triggerpoints kunnen pijn veroorzaken die uitstraalt naar andere plekken in het lichaam. De pijn van triggerpoints in de gluteus minimus (kleine bilspier) kan bijvoorbeeld voelbaar zijn in de hamstrings en kuit. In het gehele lichaam kunnen dus triggerpoints voorkomen die pijn veroorzaken.

Triggerpoints ontstaan vooral door overbelasting, maar ook een ongeluk, valpartij, vertillen, sporten zonder goede warming-up, lichamelijk zwaar werk, ongunstige werkhouding etc. etc. kunnen triggerpoints veroorzaken. Tevens kan langdurige stress triggerpoints veroorzaken.

Behandeling van triggerpoints zal zeker verlichting kunnen geven, maar ook aan de onderliggende oorzaak of oorzaken zal gewerkt moeten worden. 

Triggerpoint is dan ook een zelfonderhoudende, hyperprikkelbare plaats gelegen in een skeletspier of zijn geassocieerde fascie. Dit punt in de spier is pijnlijk bij compressie, houding, beweging en belasting en is gelegen in een gespannen bandje. Het kan leiden tot een karakteristieke referred pain (uitstralende pijn) en motorische en vegetatieve reacties in het lichaam.

Triggerpoints kunnen dus betrokken zijn bij langdurige en onbegrepen klachten zoals o.a hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn, bilpijn, onderarm zoals de welbekende tenniselleboog etc....  

Triggerpoints kunnen behandeld worden bij Sportmassage IJssel & Lek aan de hand van 5 technieken. Maar als eerste moet de triggerpoints worden gelokaliseerd binnen een een strakke streng van spiervezels. Palpatie van triggerpoints begint met deze streng op te zoeken door loodrecht op de spiervezel te voelen. De druk kan het beste plaatsvinden met een ietwat provocerende druk, gedurende maximaal 10-20 seconden om referred pain te provoceren.

Er wordt per triggerpoint gewerkt volgens een vast behandelprotocol namelijk:

1. Milking 2. Compress and Contract (CoCO) 3. manuele dwarse rekkingen (diep en oppervlakkig) 4. deep tissue massage (DTM) 5. muscle stretch.

Mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen maken hoor ik dat graag. 

Jasper Brinkman

06-21174891